2010. augusztus 1., vasárnap

Anvil - Forged in Fire /1983/


A kanadai Anvil a egész Metal műfaj egyik legnagyobb túlélője. Ott bábáskodtak a Thrash/Speed metal születésénél, korai munkáik ma már szintén klasszikussá érett zenekarokat ihlettek meg. Tulajdonképpen bármelyik régi lemezüket bemutathatnám, de a rend kedvéért az egyik legmeghatározóbb korongjukat emelném ki.
A Forged in Fire rögtön a címadóval kezdődik, minden bevezetés nélkül belecsapnak a legendás riffbe, és már indul is a zúzás. Lassú középtempóban gördül a dal, mely a zseniális szólóban teljesedik ki, itt szinte érezni lehet a kohókban uralkodó embertelen hőséget. Tipikusan az a fajta dal, ami már a megjelenése napján klasszikussá válik. Jogosan. Ezt követi a Shadow Zone, egy korai Speed metal himnusz. Ma már nem tűnik túl gyorsnak, de a maga idejében jócskán annak számított. A Free as the Wind-del megragadják a műfaj lényegét: egyszerre szívbemarkoló és irgalmat nem ismerően kemény.Lips dallamai örökérvényűek. A Butterbust Jerry egy meglehetősen zúzós tétel, kissé előrevetíti a későbbi lemezekre jellemző komplexebb stílust. A Future Wars esszenciális Anvil: elszánt riffelés, szenvedélyes szólók és énekdallamok. A lemez egyik leggyorsabb tétele a Motormouth, ezt követi a Winged Assasins, kiváló szaggatott gitártémáival és az ezekre remekül illeszkedő énektémákkal. Ez a zárótétel arra sarkallja az embert hogy újra és újra meghallgassa ezt az időtálló remekművet.
Bár a lemez sikeres lett, a zenekar karrierje ettől a ponttól sajnos kérlelhetetlenül lefelé ívelt. Pár évet kihagytak ezután az album után, ezalatt egykori követőik elhúztak mellettük. Azonban sok más csapattal ellentétben ők nem tették le a lantot, kiváló lemezekkel jelentkeztek továbbra is. A kilencvenes évek zenei változásai, Metal ellenes légköre szimpatikus módon egy teljes ellenálló reakciót váltott ki belőlük. Az alternatív zenei hullám kellős közepén kijöttek egy Absolutely No Alternative című lemezzel, mikor beütött az MTV-unplugged láz, előálltak egy Plugged in Permanent cíművel...Tisztelet.
Az utóbbi években kijött egy elég keserédes ízű dokumentumfilmjük, mely a csapat elszánt küzdelmét mutatta be a puszta fennmaradásért. Megrázó erejű mű, szerencsére eljutott a megfelelő helyekre, így a csapat visszaszerezte rég elvesztett hírnevének jórészét. Megérdemelten.

http://data.hu/get/2817896/Anvil_-_1983_-_Forged_In_Fire.zip.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése