2010. augusztus 2., hétfő

Angel Witch - Angel Witch /1980/


Dave Mustaine egykori nagy kedvencei. Manapság leginkább erről ismeretes az Angel Witch zenekar. Ha egy ilyen lángelme a favoritjai közt tart számon egy csapatot, az óhatatlanul felkelti a műfaj híveinek kíváncsiságát. És valóban, ez a debütalbum tartalmaz figyelemreméltó momentumokat, főleg ha a megjelenése évszámát is figyelembe vesszük. Az NWoBHM mozgalom egyik első klasszikusa ez.
A címadó, és egyben önazonosító nóta tipikusan korai Heavy Metal, ahol riffek és a szólók már mentesek a 70-es évek sallangjaitól, de a hangzás még azt a korszakot idézi. Sőt, az egész lemez megszólalása leginkább a Black Sabbath Sabotage lemezére emlékeztet. A White Witch-ben a hangulatos felvezetés után már vegytiszta Metal galoppozást hallhatunk, melyre az énekért is felelős Kevin Heybourne kifejezetten fülbemászó dallamokat hoz. A Confused is a legerősebbek közül való, súlyos menetelésének, lényegretörő riffjeinek köszönhetően. Évtizedekkel később is megállja a helyét, mi sem lehet jobb bizonyíték erre, hogy a Six Feet Under tagjai sem tudtak ellenállni a feldolgozás lehetőségének. A már említett Sabbath hatása a zenén is tükröződik: A Sorcerers lírai kezdését Tony Iommi módra tekeredő, zuhanó ritmusú riffek váltják fel.Végül alaposan felpörög a dal, és egy vérbő gitárszólót is elsüt Heybourne. A Gorgron leginkább a White Witch-re hajaz, galoppos riffek, kiváló dallamok, némileg epikusabb tálalásban. A Sweet Danger egy jó tempós dal, egyes témái még a korai Iron Maiden-nek is jól álltak volna. A Free Man leginkább power lírának nevezhető, Kevin a melankolikus hangvételben is jól teljesít, egyáltalán nem csöpögős a végeredmény, mivel a refrén alatt azért rendesen megdörren a gitár. Az Angel of Death újra egy komolyabb zúzás, a refrén gitárriffjét érdemes összevetni a Metallica évekkel későbbi For Whom The Bell Tolls-ának refrénjével. Valószínűleg nem csak Dave kultiválta a csapatot. A sort a Devil's Tower címú hangulatos instrumentális tétel zárja.
Az erős debütálás után meglepő módon gyorsan feloszlott a zenekar, öt évvel később megváltozott felállással ugyan, de újra nekiveselkedtek. Készültek is jól sikerült lemezeik, csak kissé háttérbe szorultak az akkori fővonal anyagai mellett. Kevin Heybourne kisebb-nagyobb kihagyásokkal a mai napig életben tartja a legendát. Az Angel Witch ma már persze nem túl komoly tényezője a színtérnek, de azt azért nem lehet elvitatni tőlük, hogy bemutatkozásként a Heavy Metal egyik mérföldkövét tették le az asztalra.

http://data.hu/get/2821440/Angel_Witch_-_1980_-_Angel_Witch.rar.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése